Jaanipühade toidulaualt leiab nii kala kui puuvilju

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanipühade ajal söövad eestlased lihatoodete kõrval üha meelsamini ka kala ning puu- ja köögivilju. Foto on illustratiivne.
Jaanipühade ajal söövad eestlased lihatoodete kõrval üha meelsamini ka kala ning puu- ja köögivilju. Foto on illustratiivne. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Jaanipäeva eel on Eesti suuremates kauplustekettides kasvanud märgatavalt puu- ja köögiviljade müük. Põhjus seisneb tõenäoliselt tervisliku toitumise põhimõtete levimises eestlaste hulgas  ja sellest tulenevate toitumiseelistuste muutumises.

Rimi ostujuhi Margus Amori sõnul muutuvad Eesti inimesed aina teadlikumaks sellest, missugune  peaks välja nägema tasakaalustatud toidulaud. Rimides on hakanud viimastel aastatel näitama jaaninädalal müügikasvu ka teised toiduained peale grillvorstide ja grill-liha. Eestlased on hakanud rohkem hindama kalaliha, eksootilisi puu- ja köögivilju ning värsket salatit.

Grillile satuvad nii kala kui köögiviljad

„Jaaninädalal ostetakse küll suurtes kogustes grillvorste ja -liha, kuid jõudsalt kasvab sel perioodil ka erinevate kalatoodete müük,“ kõneles Margus Amor. Amori sõnul kasvab suvel ka erinevate puu- ja köögiviljade müük, mille üheks põhjuseks on kindlasti köögiviljade grillimise trend. „Suvekuudel on Rimides kõige populaarsem köögivili arbuus, mida plaanime sel jaaninädalal müüa kindlasti rohkem kui 200 tonni. Rimi müügitrende vaadates võib öelda, et eestlased grillivad jaanipäeval meelsasti kala ja söövad arbuusi,“ rääkis Margus Amor.

Ka Maxima kaupluste ostustatistika näitab, et jaanipühade eel ostetakse kõige enam värskeid puu- ja köögivilju. Lisaks varutakse kõike grillimise ja looduses veetmisega seonduvat – alates lihatoodetest kuni magamiskottideni.

Tervislikud valikud

“Kõige ostetuimad tooted on sel nädalal arbuus ja banaan, esikümnesse mahuvad veel ka värske kurk, tomat ja nektariin,“ rääkis Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor Ty Lehtmäe, kelle sõnul on mullusega võrreldes peaaegu kaks korda kasvanud ka murelite müük.

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu kinnitusel on eestlased võtnud hästi omaks tervisliku toitumise põhimõtted. „Tavapärane toiduportsjon ei koosne enam ainult lihast ja kartulist, vaid oma koha on taldrikul leidnud ka tervislikud köögiviljad, mis tähendab, et oma tervise eest on hakatud rohkem hoolitsema.“ Merisalu paneb inimestele südamele, et jaanipäeval peaks endale meelde tuletama, et ülesöömine on organismile väga kahjulik ning seda eriti just riskigruppi kuuluvatele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles