Hiiglaslik karikatuur köidab tähelepanu

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva kandi kunstiinimeste Valev Eleranna ja Jaanis Ilvese mitmeti tõlgendatav ühislooming ei jäta möödujaid kohe kindlasti ükskõikseks. Muljeid on seinast seina.
Tõrva kandi kunstiinimeste Valev Eleranna ja Jaanis Ilvese mitmeti tõlgendatav ühislooming ei jäta möödujaid kohe kindlasti ükskõikseks. Muljeid on seinast seina. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimasel ajal Tõrva kesklinna sattunud inimesed ei saa kuidagi mööda vaadata Kevade keskuse hoone seina heledale taustale maalitud omamoodi kunstiteosest. Karikatuur tekitab ka küsimusi.

Suisa meisterlikult teostatud kujutisel on hiigelmõõduline värvililine kärbes, lähemalt vaadates hakkavad silma ka ülejäänud detailid ja lõpuks muutub pilt vaataja jaoks üsna huvitavaks. Et aga nähtut on võimalik mitut moodi tõlgendada – sõltuvalt vaataja mõtteviisist – küsime otse autoritelt, Tõrva oma kunstiinimestelt Valev Elerannalt ja Jaanis Ilveselt, mida teost vaadates arvama peaks.

«Igaüks võib ise mõelda, kuidas asjale vaatab, aga kärbes on põhimõtteliselt kujund, mis võtab kokku selle, et eestlastel on komme jumaldada seda, mis tuleb väljastpoolt. Oma mõte jääb aga kängu,» teeb Elerand küsijale puust ja punaseks selgeks. «Vasak pool on läbilõige ühiskonnast, kus kõik tormavad kasu lõikama, kes kuidas. Kahvatud figuurid pildil on ühiskonna esindajad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles