Noored leiutajad muudavad maailma julgete mõtete abil

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5.–9. klassi õpilastele anti välja kaks esimest preemiat. Neist ühe sai Maria-Helena Lüüs Tõrva gümnaasiumi 8. klassist, kes pälvis esimese preemia töö «Geniaalne tordiplaat» eest.
5.–9. klassi õpilastele anti välja kaks esimest preemiat. Neist ühe sai Maria-Helena Lüüs Tõrva gümnaasiumi 8. klassist, kes pälvis esimese preemia töö «Geniaalne tordiplaat» eest. Foto: Eesti Teadusagentuur

Kolmapäeval autasustati Tallinnas TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory saalis õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid. Preemiad andsid üle Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid ning haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

«Lapsed on meid ümbritseva suhtes tähelepanelikud. Nad märkavad seda, mida tuleks muuta ja mõtlevad sellele, kuidas seda teha. Leiutajate konkurss toetab noorte loovust, aga juhib neid ka rakendama seda, mida nad koolis on õppinud,» ütles minister.

1.–4. klassi õpilaste hulgas anti välja neli esimest preemiat. Neist ühe sai Berta Tsirk Võru vallas asuva Parksepa keskkooli 3. klassist. Tsirk pälvis esimese preemia töö «Nutipeegel» eest. Berta idee on kaamera ja puldiga varustatud nutipeegel, mille abil näeb oma soengut ja riietust selja tagant.

Lisaks said selles vanuseklassis esimese preemia Ruudi Seppel Pärnu Tammsaare lasteaiast, Kert Vahtre Rapla ühisgümnaasiumi 4. klassist ja Richard Johannes Wassenaar Gustav Adolfi gümnaasiumi 1. klassist.

5.–9. klassi õpilastele anti välja kaks esimest preemiat. Neist ühe sai Maria-Helena Lüüs Tõrva gümnaasiumi 8. klassist, kes pälvis esimese preemia töö «Geniaalne tordiplaat» eest.

Maria-Helena mõtles välja tordialuse, millele märgitud erivärviliste joonte abil saab tordi jaotada võrdseteks osadeks vastavalt sellele, mitu sööjat on. Joonte otsad ulatuvad tordi serva alt välja ja eri värvi otste juurde kirjutatud number näitab, mitmeks tükiks tort jaguneb, kui selle joone järgi lõigata.

Samuti sai esimese preemia Päär Suursild Pärnu vabakooli 8. klassist töö «Jalalingid mootorrulale» eest.

Gümnaasiumiastmes olid parimad Kevin Reisenbuk, Kris-Robin Sirge ja Joonatan Oras Hugo Treffneri gümnaasiumi 12. klassist tööga «Festera biokast». See on biojäätmeid lagundav prügikast, mis on loodussõbralik, funktsionaalne ja mugav. Väljatöötatud lahenduse toimimise põhiosad on kaks mikroobset looduslikku ainet – bakterivedelik ning kompostipulber, mis protsessi käivitavad ja töös hoiavad.

Õpilasleiutajate riiklikku konkurssi korraldab Eesti teadusagentuur, rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles