Setomaa vald valis kaunimat kodu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pihlaka talu, Setomaa kaunim kodu seto kodu kategoorias.
Pihlaka talu, Setomaa kaunim kodu seto kodu kategoorias. Foto: Erika Joonas

Setomaa kaunima kodu konkursil osutus valituteks neli kodu kolmes erinevas kategoorias.

Viieliikmeline konkursi komisjon, kuhu kuulusid erinevatest piirkondadest pärit inimesed Erika Joonas, Ahto Raudoja, Sigre Anderson, Eevi Niido ja Raili Mõttus, tegid oma valiku kolmes kategoorias.

Esimeses kategoorias, kus valiti põliskodude, suvekodude ja talude vahel, said võrdselt enim punkte kaks kodu: Natalja Vabarna ja Jaan Oleski kodu Põllu talu Tonja külas ning Eve ja Urmas Sarja kodu Vana tn 8, Lüübnitsa külas.

Põllu talu. Üks võitja põliskodude, suvekodude ja talude kategoorias.
Põllu talu. Üks võitja põliskodude, suvekodude ja talude kategoorias. Foto: Erika Joonas

Põllu talus on väga heas korras pika ajalooga elumaja, suur ja avar iluaed kuni veepiirini välja. Komisjoni esimehe Erika Joonase sõnul kahte võidukat aeda ühendabki see, et mõlemad asuvad Pihkva järve ääres ja suur veekogu lisab avarat vaadet mõlemale kodule. Vana tn 8 on Urmas ja Eve ostnud võsastunud krundina ja ise korrastanud filigraanseks ja läbimõeldud elamukrundiks viie aasta jooksul.

Vana tn 8 Lüübnitsa külas.
Vana tn 8 Lüübnitsa külas. Foto: Erika Joonas

Teises kategoorias, kus valiti kaunimat seto kodu, osutus võitjaks Kairi ja Kaja Kaarele kuuluv Pihlaka talu Podmotsa külas. Joonas: “Selles kategoorias võistlesid kolm talu, kus ilmselt osutuski määravaks seto arhitektuuri ehedus ja säilitamine”.

Pihlaka talu, Setomaa kaunim kodu seto kodu kategoorias.
Pihlaka talu, Setomaa kaunim kodu seto kodu kategoorias. Foto: Erika Joonas

Kolmandas kategoorias võistlesid kortermajad, ühiskondlikud objektid, ettevõtted, ühistud ja külaplatsid. Ringsõidul külastati mõningaid ühiskondlikke objekte valikuliselt. Enim punkte teenis Saatse Seto muuseum, kus territoorium oli avar, puhas ja hästi hooldatud, samuti mitmekülgse kasutusega.

Saatse Seto talumuuseum.
Saatse Seto talumuuseum. Foto: Erika Joonas

Komisjoni esimees Erika Joonas: “Komisjon tänab kõiki kaunite kodude, asutuste ja  ühiskondlike objektide kaunina hoidjaid!”

Setomaa vallavalitsus tunnustab konkursi parimaid Värska jaanitulel, 23. juunil, seinaplaadi ja rahalise preemiaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles