PÖFFi programmijuht usub kino kui kunstiliigi elujõulisusesse Valgas

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen festivali avafilmist «Moskva-Belgia».
Stseen festivali avafilmist «Moskva-Belgia». Foto: PÖFF

Esmaspäeva, 1. detsembri õhtul jõudis Eesti olulisim filmisündmus Pimedate Ööde Filmifestival Valga linna. Ürituse avamisel selgus, et ürituse programmijuhil on linnaga julged plaanid.

Esmaspäeva õhtul oli suur osa Valga linnast elektrikatkestusest tingituna pimedusse mattunud. Siiski ruttas ligi poolsada inimest Valga kultuuri-ja huvialakeskusse - lootuses, et Pimedate Ööde Filmifestival (PÖFF) siiski õnnelikult pärale on jõudnud.


Selgus, et nii oligi. Vool oli majas küll mõnda aega ära olnud, ent veidi enne kuut elektrivarustus taastus ja saadi hakata filmi tagasi kerima.
Tuldi auga olukorrast välja
Kultuuri- ja huvialakeskuse personal tuli ootamatust olukorrast auga välja. Kui algselt oli üritus maja kultuuritööjuhi Kaja Sisaski sõnul planeeritud sellisena, et esmalt vaadatakse filmi ja seejärel toimub päevakohane seltskondlik koosviibimine, siis olude sunnil vahetati ürituse osad omavahel ära.
Ka Valga linnapea Ivar Unt leidis, et asjade selline käik oli filmihuviliste seisukohalt pigem hea kui halb. «See oli teil osavalt korraldatud, et Pimedate Ööde Filmifestivali ajal linn pimendatud sai,» tunnustas ta humoorikalt korraldajaid, leides ühtlasi paljusid linlasi tõsiselt häirinud olukorras ka midagi positiivset.
Linnapea sõnas ka, et tema hinnangul käiakse Valgas kinos liiga vähe, kuigi linnavalitsus seda igati soosida püüab. Nimelt kirjutati juba 2005. aastal projekt kinoseadmete soetamiseks ning saadi toona seoses programmiga «Kino tuleb tagasi» kultuuriministeeriumilt 600 000 krooni. Kogu ettevõtmine läks maksma miljon krooni, puudujääva summa eraldas Valga linn.
Nüüd avaldas Ivar Unt lootust, et ehk toob festival linnarahva teadvusse mingi murrangu ja kino tõuseb Valgas taas au sisse.
Tunnustas Valga võimalusi
Pikema sõnavõtuga esines PÖFF programmijuht Kaarel Kuurmaa, kes avaldas rahulolu, et üritus nüüdseks Tallinna, Tartu, Viljandi, Kuressaare, Kärdla, Jõhvi ja Narva kõrval ka Valga linna on jõudnud.
Kuurmaa avaldas esmalt oma heakskiitu Valga kinosaali võimaluste suhtes. Ühtlasi andis ta lootust, et selliste tingimuste olemasolul võib PÖFF edaspidigi linna jõuda.
Kuurmaa tunnustas ka Valga geograafilist asendit Eestimaa lõunaväravana ja ütles, et näeb Valgal suurt potentsiaali kinolinnana. Muu hulgas käis ta välja mõtte, et kuna kolme Balti riigi elanikud üksteise filmikunstist kahetsusväärselt vähe teavad, võiks edaspidi hakata korraldama Baltikumi filmide festivali. Selle toimumispaigana näeb Kuurmaa just Valgat.
Kõik PÖFFi põhiprogrammi filmid kõigis linnades kandideerivad ka publikupreemiale. Sestap kutsuski PÖFFi programmijuht kohalolijaid üles nähtavate filmide suhtes arvamust avaldama. Selleks vajalikud blanketid on muu hulgas saadaval kultuuri- ja huvialakeskuse valvelauas. Publiku lemmik kuulutatakse välja ürituse pidulikul lõpetamisel 6. detsembril.
Lõpetuseks julgustas Kaarel Kuurmaa kõiki kohalolijaid endaga suhtlema, et jagada omi mõtteid kinokunstiga seoses. Seda võimalust paraku eriti aktiivselt kasutama ei tõtatud.
Filmielamuse pakkusid tavalised inimesed
Veidi enne seitset saigi film edukalt algusse keritud ja filmihuvilised lubati saali. Näidati Belgia režissööri Christophe van Rompaly tänavu valminud mängufilmi «Moskva-Belgia», mille kohta tutvustuses oli väidetud, et filmi tegelased on täiesti tavalised inimesed, kes elavad oma tavalist elu.
Tutvustus vastas tõele. Et linateost tähelepanelikult jälgiti, sellest andsid aimu seansi ajal saalis kostunud naeruturtsatused. Kui aga seanss lõppenud oli, puhkes saalis aplaus.
Eile kultuuri- ja huvialakeskuses näidatud pingelise sisuga linateos «Piinakamber» jäi PÖFFi esimese Valga festivali lõppakordiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles