Liinibussis peeti kinni piiririkkujad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi piir
Eesti Vabariigi piir Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmisel laupäeval, 3. septembril kell 6.30 pidasid piirivalvurid Valgas Valga–Tallinna liinibussis kinni kaks reisidokumentideta Gruusia Vabariigi kodanikku. Nad olid sündinud vastavalt 1975. aastal ja 1985. aastal.

Läti Vabariigist saabunud õigusrikkujad anti pärast seaduslike menetlustoimingute täitmist 5. septembril üle Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroole, kes taotles halduskohtult nimetatud isikute väljasaatmiskeskusesse paigutamist.

Halduskohus rahuldas migratsiooniametnike taotluse ja otsustas nimetatud kodanikud paigutada väljasaatmiskeskusesse, kus tehakse vajalikud toimingud nende Läti Vabariiki tagasisaatmiseks.

Samal päeval kell 8.05 pidasid Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo ametnikud Valgas Valga–Tallinna liinibussis kinni kaks Gruusia Vabariigi kodanikku, kellest üks oli sündinud 1976. ja teine 1968. aastal. Nende puhul oli tegemist ebaseadusliku grupiviisilise piiriületamisega, neil puudusid reisidokumendid ja Eesti Vabariigis viibimise alus.

Pärast seaduses ettenähtud menetlustoiminguid toimetati nad 5. septembril kohtusse, kus mõlemale määrati karistuseks kaks kuud vangistust tingimisi kolmeaastase katseajaga. Sama päeva õhtul anti nad üle Läti Vabariigi piirivalve esindajatele, sest isikud saabusid Eestisse just Lätist.

Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo piiriturvalisuse talituse juht Toivo Liider ütles, et Schengeniga liitumine on toonud kaasa isikute ja kaupade vaba liikumise üle sisepiiride, kuid tuleb silmas pidada siseriiklike õigusaktidega kehtestatud nõudeid ja reegleid, millest olulisemad on piiriületusel kehtivate reisidokumentide omamise kohustus ning välismaalastel ka Eesti Vabariigis viibimisaluste olemasolu nõue.

«Piiriületajatel palume arvestada, et pädevad ametnikud nii siin- kui ka sealpool riigipiiri on volitatud kontrollima kehtestatud nõuetest kinnipidamist ja Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo ametnikud teevad tõhusat tööd tagamaks oma riigi turvalisus ja kontrollimaks välismaalaste riigis viibimise seaduslikkust,» ütles Liider.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles