Traktor hoidis ära tule leviku Eestisse (1)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng. Foto on illustratiivne.
Kulupõleng. Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Teisipäeval kell 19.27 teatati häirekeskusele, et Võrumaal Setomaa vallas Kiislova külas tuleb piirialal Venemaa poolt musta suitsu.

Päästjad selgitasid koostöös piirvalvuritega ning piirivalve drooni abil välja, et Venemaa poolel, Eesti ja Venemaa vahelisest kontrolljoonest umbes poole kilomeetri kaugusel põleb kuluhein ning umbes 400 meetri laiune tulejoon liigub Eesti suunas.

Kohale tulnud päästjad hindasid koos piirivalvuritega, et põleng ei ole õnneks suur, jääb metsast ohutusse kaugusesse ning tõenäoliselt Eesti poolele ei jõua. Päästjad valmistusid siiski tulekahju kustutamiseks, kui see peaks Eesti territooriumile jõudma.

Infovahetusest Vene poolega selgus, et piirkonnas tegutseb traktor, mille abiga künti tulejoonele ette vagu. Tänu sellele tulekahju lokaliseerus 600 meetri kaugusel piirist ning päästjatel sekkuda polnud vaja.

Eesti poolel jägisid olukorda droonidega piirivalvurid, kohapeal olid valmisolekus päästjad 7 autoga ning sõiduvalmisolekus oli ka politsei- ja piirivalveameti päästekopter.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Virk selgitas, et koostöö päästeametiga on korrakaitsjatel piirilähedaste põlengute puhul samasugune nagu pea igal muul juhul.

"Piirivalvurite ülesanne olnuks ohu korral teavitada ja vajadusel koos politseiga evakueerida ohualasse jääda võivaid elanikke. Päästjad tegelenuks kustutustöödega. Kohalikke olusid tundvad piirivalvurid oleks neid aidanud taustainfoga sellest, millises piirkonnas tegutsetakse, mida silmas pidada ja kus on tuleohtlikumad alad, näiteks rabamaastik või okaspuumetsad," täpsustas ta.

Virk lisas, et droone kasutatakse piiriturvalisuse tagamisel täna igapäevaselt ja nende mõte ongi, et neid kasutataks Eesti poolel piiriäärsel alal nii piirivahejuhtumitele kui teistele teadetele reageerimisel. «Küll ei tohi piiritsoonis, see on kuni 5 kilomeetrit piiriribast, drooni lennutada kõrvalised isikud. Seda tohivad teha vaid piirivalvurid oma tööülesannete täitmiseks.»

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik nentis, et Venemaa territooriumile Eesti päästjad tulekahju kustutama tavaolukorras minna ei saa ja koostöö seisneb piirialal aset leidvate sündmuste puhul eeskätt infovahetuses.

«Meil on olemas Pihkva operatiivkorrapidaja kontakt, kellega tegevusi vajadusel koordineerida, kuid teisipäeval seda ei kasutatud. Infot saime Lõuna prefektuuri piirivalvetöötajate kaudu,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles