Vabatahtlik töö tõi eakatele tunnustuse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustuse sai 41 inimest üle Eesti.
Tunnustuse sai 41 inimest üle Eesti. Foto: Olev Mihkelmaa

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva tunnustas täna Estonia teatri Valges saalis aktiivseid eakaid, kes andnud olulise panuse kogukonna elu edendamisse. Tunnustuse sai 41 inimest üle Eesti.

«Ka vanemaealiste jaoks on aktiivne vananemine oluline teema,» ütles minister. «Nad on valmis kaasa minema eri programmidega ning panustama ühiskonda oma aega, energiat ja teadmisi.»

Põlvamaalt sai tunnustuse osaliseks Leo Kütt, kes on Räpina inkubatsioonikeskuse ja Räpina loomemaja juhatuse liige ning kohalike ürituste korraldaja ja piirkonna elu eestvedaja.

Kütt kaasab tegevustesse erinevas vanuses inimesi. Ta paneb alati õla alla väikeettevõtjate arengule.

Värska veekeskuse käima lükanud Kütt ütles muiates: «Kui keegi oleks mulle öelnud, et hakkan pärast Värska spaa käivitamist tegelema kunsti -ja käsitööinimestega, oleksin soovitanud tal hulluarsti külastada.»

Samuti tunnustati Põlvamaalt Ülo Needot. Tegu on visionääriga, kes suudab kogukonna enda ideedega nakatada ja kaasa tõmmata kohapealse elu edendamiseks, muutmaks elukeskkonda paremaks.

Needo tegeleb noorte matkaorienteerujatega. Tema eestvedamisel taastati Mooste mõisakompleks, ehitati teatrimaja ning rajati Mooste rahvamuusikakool.

«Ta on alati positiivne ja särav, suurte sihtmärkide poole teel olev oma kogukonna eest võitlev tiigriisa ja tõeline täht,» öeldakse Needo iseloomustuses.

Valgamaalt pälvis tunnustuse Silva Võsakova. Ta on Karula pensionäride ühenduse esinaine, aktiivne tantsu- ja laulumemm, Karula küla üritustele kaasaaitaja ja kogukonnatöö tegija, eakate ühiste väljasõitude korraldaja.

Võsakova kuulub ka Valgamaa Pensionäride Ühendusse, kus on Karula piirkonna esindaja, kuid räägib kaasa ka ülemaakondlike sündmuste korraldamisel. «Silva on lihtsalt üks »hea ingel«, kes väärib märkamist ja tunnustamist,» öeldakse tema iseloomuistuses.

Võrumaalt oli tunnustatavaid suisa kolm.

Lilia Ivaste on võlunud kogukonda oma elurõõmu ja avala suhtlemisega, sealhulgas eakaid hoolealuseid Meremäe hooldekodus, kus Lilia kunagise hooldustöötajana käib personaliliikmeid asendamas.

Suure innuga, ka teisi enda kõrval nakatades, lööb Lilia kaasa piirkonna seltsielu edendamisel. Ta on naiskoori Monk, käsitööseltsi MeRoos, lauluansambli ja näiteringi ning Meremäe pensionäride seltsingu aktiivne liige.

Maidi Tammik on aastaid olnud üks Obinitsa eakate seltsi eestvedajatest. Ta on korraldanud Setomaa ülemsootska vastuvõtte ja Eesti Vabariigi aastapäeva kontsert-aktusi.

Tammik armastab teha käsitööd, kasvatada lilli ja raamatuid lugeda. «Maidi on osav sõnaseadja ja särav esineja ning alati avatud uutele ideedele. Tänu oma isikuomadustele on Maidi autoriteet nii eakaaslaste kui ka nooremate seas,» öeldakse iseloomustuses.

Marianne Hermann on sotsiaaltöötajana loonud vabariigi algusaastatel uut ja arendanud saavutatut, õpetanud-juhendanud väetimaid, kaasanud aktiivsesse tervise- ja sporditegevusse nii noori kui eakaid. Hermann tegutseb MTÜs Maana, kus on sõber ja tugiisik eelkõige abi vajavatele noortele ja töötutele. MTÜ Lasva Sõprade Selts kaudu panustab ta koduküla ettevõtlikkusse.

«Tänu Mariannele hakkas Võrumaal aktiivselt tegutsema esimene omastehooldajate kogemusrühm. Teda on hea seada eeskujuks teistele kogemusrühmade juhtidele,» öeldakse iseloomustuses.

Sotsiaalministeerium koostöös vanemaealiste poliitika komisjoniga on alates 1997. aastast korraldanud iga aasta augustis ministri vastuvõtu, et tänada ja tunnustada silmapaistvaid ning ühiskonnaelu edendavaid vanemaealisi inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles