Selgus, mida noored töölt tegelikult ootavad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Paljud noored teevad ka suvel tööl rõõmuga. Pildil on Hans Henrik Toming
Vladislav Musakko/Postimees Grupp As/scanpix
Paljud noored teevad ka suvel tööl rõõmuga. Pildil on Hans Henrik Toming Vladislav Musakko/Postimees Grupp As/scanpix Foto: Vladislav Musakko/Postimees Grupp AS/Scanpix

Ettevõtluskõrgkoolis Mainor kaitstud lõputöös uuris tudeng, mida tihti ka lumehelbekesteks tituleeritud Z-generatsioon oma töökohalt ootab.

Mariliis Veereti personalijuhtimise eriala lõputöö võrdles kahe noorima tööturul oleva põlvkonna – Y ehk 80ndatel ja 90ndatel sündinud inimeste ning Z ehk 90ndate teises pooles ja hiljem sündinud noorte tööväärtusi.

«Uuring näitas, et nii Y- kui Z-generatsioonile on kõige olulisemad tööväärtused kõrge sissetulek, head võimalused ametiredelil tõusmiseks ja töökoha stabiilsus,» rääkis Veeret. «Z-generatsiooni puhul on märgata töökoha turvalisuse olulisuse vähenemist. Selle asemel on ettepoole tõusnud töö huvitavus. See haakub ka paljude uurijate seisukohtadega, et tööturul olevad nooremad põlvkonnad ei hoia oma kohast kramplikult kinni.»

«Üldiselt peeti vähemolulisteks sotsiaalseid väärtusi nagu töö kasulikkust ühiskonnale või teiste aitamist. Need väärtused huvitasid rohkem venekeelseid vastajaid.»

Uuringu põhjal võib tema sõnul teha järelduse, et tööturule sisenev põlvkond ei ole eelnevatest nii erinev, kui kiputakse arvama. «Varasematest põlvkondadest on Z-generatsioonile selgelt tähtsam töö mõtestatus ja huvipakkuvus, aga see pole iseenesest halb.» LEPM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles