Väimela mõis läheb juuli lõpus müüki

BNS
Copy
Riik paneb põlenud Väimela mõisa järgmisel aastal müüki. Hoonel on paksud kiviseinad ning mõis on varemgi tuleroaks langenud. Põlengut kustutanud päästjate hinnangul saaks järve ääres asuva uhke hoone taastada.
Riik paneb põlenud Väimela mõisa järgmisel aastal müüki. Hoonel on paksud kiviseinad ning mõis on varemgi tuleroaks langenud. Põlengut kustutanud päästjate hinnangul saaks järve ääres asuva uhke hoone taastada. Foto: Tomi Saluveer

Pärast 2018. aastal toimunud oktoobripõlengut Väimela kunagise rüütlimõisa peahoones, mille tagajärjel sai kogu hoone ulatuslikke tuleja veekahjustusi, otsustas haldaja Riigi Kinnisvara AS (RKAS) endise mõisahoone müüki panna, kirjutab Võrumaa Teataja. 

Viimase põlengu käigus hävinesid nii mõisa katusekonstruktsioonid kui ka suur osa vahelagedest. RKAS-i müügijuhi Marko Künnapase sõnul on praeguseks hoone konserveeritud ning enne müükipanemist ei ole plaanis teha lisaehitustöid. „Põlengu järel on tegeletud koristustöödega, katuse ehituse ja müüride kinnikatmisega. Kõik tööd on tehtud muinsuskaitsega koostöös ja nende järelevalve all,” sõnab Künnapas. Viimaste töödega saadi valmis märtsis.

Peatselt pärast põlengut teatas RKAS, et plaanib mõisa müüa juba 2019. aastal avalikul enampakkumisel. Asjad aga on jäänud venima. Nüüd ütleb Künnapas, et Väimela on planeeritud müüki panna juuli teises pooles. „Alghinna määramiseks on tellitud hindamine. Hetkel ei ole see veel kinnitatud, seega saame alghinna avaldada lähiajal,” märgib Künnapas.

Mõned huvilised on mõisahoonel ka juba olemas, kuid esialgu soovitab RKAS-i esindaja ära oodata enampakkumise, siis selgub kindlasti rohkemat. Väimela mõis on piirkonnas üks väheseid terviklikult säilinud rohkete kõrvalhoonetega mõisaansambleif, mille peahoone pärineb 18.–20. sajandist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles