Perearst: vaktsineerimine ei anna täielikku garantiid haigestumise vastu

BNS
Copy
Perearst Karmen Joller
Perearst Karmen Joller Foto: Pilt videost

Perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller ütles laupäevasel pressikonverentsil ajakirjanike küsimustele vastates, et viiruse vastu ei ole täielikku garantiid ka kuu aega pärast vaktsineerimist, ent haiguse kulgu leevendab vaktsineerimine kindlasti. 

"Mitte kunagi meditsiinis ei ole mitte ükski asi sajaprotsendiliselt kindel," rääkis Joller. "Kui ma olen saanud vaktsiini – need kaks doosi – ja ma tean, et vaktsiin toimib, siis see ei tähenda, et ma võin minna ja viibida koos köhivate koroonahaigetega ühes ruumis. Loomulikult ma olen rohkem kaitstud kui inimene, kes seda vaktsiini ei ole saanud, aga see kunagi ei välista sajaprotsendiliselt seda, et ka mina haigestun. Aga kui ma haigestun, siis see haigus on tõenäoliselt hästi kerge ja kulgeb oluliselt kiiremini."

Jolleri sõnul kehtib kõikide vaktsiinide puhul reegel, et kunagi ei anna nad 100-protsendilist kaitset, küll aga on see kaitse 95-protsendiline.

"Kaitse ei sõltu ainult vaktsiinist, vaid ka sellest – number üks –, milline on minu organism, kas mu immuunsüsteem toimib korralikult. Ja teiseks sõltub see sellest, kui palju on mu ümber viirust," selgitas Joller. "Kui ma olen ikkagi vaktsineeritud, ma võin olla terve ja mu ümber on näiteks kümme inimest, kes kõik mulle viirust annavad, siis ma võin olla nõrk. Ükski kindlus ei pruugi väga suurele pommile vastu panna. Täpselt niimoodi on ka vaktsiinidega ja niimoodi on ka viirustega."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles