Laulukaar ja teletorn värvuvad täna punaseks

LEPM
Copy
Foto: Eesti Hemofiiliaühing

Täna tähistatakse kogu maailmas rahvusvahelist hemofiiliapäeva. Selle meelespidamiseks värvuvad õhtupimeduses punaseks nii Tallinna lauluväljaku laulukaar kui ka teletorn.

Seoses haiglate ülekoormuse ja kõrgenenud nakatumisohuga on mitmed patsiendid pandud plaanilise liigesevahetuse operatsiooni ootele. Hemofiilia kahjustab liigeseid ja õigeaegse ravita muudab haige liikumisvõimetuks.

Oluline tagasilöök on ka seoses ravimite kättesaadavusega  apteekidest. 2016. aastast on suur osa veritsushaiguste ravimeid, mida siiani sai vaid haiglate kaudu,  saanud kättesaadavaks patsientidele ka kodukoha apteekidest. Eesti Hemofiiliaühingu (EHÜ) juhi Killu Kaare sõnul peatas aga  COVID-19 aeg selle positiivse progressi ning paljud veritsushaiged saavad siiani oma ravimeid niigi ülekoormatud ja kõrge nakkusohuga haiglatest. Killu Kaare sõnul on see kaasa toonud nii logistilisi viperusi kui pannud ülekoormatud medõed lisakoormuse alla.

Eestis on olemas hästi toimiv ja professionaalne apteekide võrgustik, mida kõik haiged võrdselt aga kasutada ei saa. Liikumispuudega inimestele on apteekides välja arendatud hea kojutoomise teenus, mida kasutavad ka paljud Hemofiiliaühingu liikmed.

COVID-19 perioodil on peaaegu peatunud harvikhaiguste raviks vajalike ravimite uuendamine. Veritsushaigustega patsientide puhul on selleks faktor IX (hemofiilia B) preparaadid, milledest praegusel hetkel on haigetele kättesaadavad vaid plasmapreparaadid. Need ravimid tehakse doonorverest ning omavad selle tõttu jätkuvalt võimalust mõneks viirusinfektsiooniks. Eriti kõrget ohtu kujutab see praeguse ülemaailmse pandeemia ajal. Mitmetest riikidest on tulnud signaale, et doonorvere kogused on langenud alla kriitilise piiri. See võib pikemas perspektiivis tekitada raskusid plasmapõhiste preparaatide tarnes ja ka ohutuses.

Hemofiilia on haruldane geneetiline verehüübimishäire. Hemofiiliahaigete organism ei tooda  piisavalt või üldse ühte hüübimisvalku. See on veritsushaigus, millest ei ole võimalik terveneda, kuid õigeaegne ja profülaktiline ravi tagavad hemofiiliahaigele normaalse elu. Kõige tihedamini avaldub hemofiilia lihase- või liigesesiseste verejooksudena. "Mida rohkem on verejookse, seda suurem on tõenäosus lihase või liigeste pöördumatule kahjustusele – seetõttu on väga oluline õigeaegne ravi ja traumade ennetamine, et vältida invaliidistumist," toonitas Kaare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles