Lätis püsib hepatiiti nakatumise oht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti piiritähis..
Läti piiritähis.. Foto: Sille Annuk.

Lätis on esmaspäeva, 18. mai seisuga kinnitatud tänavu 1492 A-viirushepatiidi juhtu, neist 836 Riias ja 168 Riia rajoonis. Aasta varem registreeriti Lätis kokku 2816 A-hepatiidi haigusjuhtu, teatas tervisekaitseinspektsioon.

Seega on epidemioloogiline olukord Lätis on jätkuvalt halb.

Eestis on registreeritud selle aasta nelja kuuga 15 A-viirushepatiidi haigusjuhtu. Neist 12 korral toimus nakatumine väljaspool Eestit - seitsmel juhul pärines nakkus Egiptusest, neljal korral toodi nakkus kaasa Indiast ja kord nakatuti Lätis.

Läti Rahvatervise Agentuuri andmeil on A-hepatiidi peamised levikuteed Lätis otsene kontakt nakatunuga, kokkupuutumine saastunud esemete või toiduga, aga ka seksuaalsuhted nakatunud inimesega.

Kõikides hepatiidi riskiriikides tuleks tähelepanu pöörata levinumatele A-viirushepatiidi edasi kandumise teedele, milleks võivad olla ebapiisavalt kuumutatud toit, sealhulgas mereannid, pesemata puu- ja köögiviljad või salatid. Ohtlikud nakkusallikad on ka saastunud joogivesi, joogid või jääkuubikud ja nõud, mis on A-hepatiidi viirusega saastunud, isegi kui nad paistavad puhtad.

Parima kaitse A-viirushepatiidi vastu annab vaktsineerimine. Vaktsineerida tuleks vähemalt kaks nädalat enne nn riskiriiki kavandatavat reisi.

Nakkusest hoidumiseks on oluline järgida isiklike hügieenireeglite täitmist, iseäranis tähtis on kätepesu. Käsi tuleks pesta vee ja seebiga mitu korda päevas. Kui reisil olles pole võimalik alati seda reeglit järgida, aitavad hädast välja steriliseeritud puhastuslapid. Kindlasti tuleks vältida suupiirkonna puudutamist pesemata kätega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles