Väike putukas võib põhjustada suurt häda

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilase-herilase nõelamine ei ole tavaliselt eluohtlik, kuid mõnel võib see põhjustada tugevaid allergilisi reaktsioone. Eriti ohtlik on saada nõelata näo või kaela piirkonda.
Mesilase-herilase nõelamine ei ole tavaliselt eluohtlik, kuid mõnel võib see põhjustada tugevaid allergilisi reaktsioone. Eriti ohtlik on saada nõelata näo või kaela piirkonda. Foto: Arvo meeks / fotomontaaž

Suverõõmu võivad rikkuda nõelavad putukad, kes mõnel inimesel tugeva allergilise reaktsiooni vallandavad.

Mesilased ja herilased kuuluvad kiletiivaliste seltsi, kus kokku ligi 100 000 liiki putukaid. Mesilase-herilase mürgid ongi kõige ohtlikumad putuka­allergeenid Eestis, kuigi eluohtlik nende nõelamine tavaliselt ei ole. Kui ohtlik see aga on, sõltub suuresti piirkonnast, kuhu inimene nõelata saab. Lisaks reageerib igaüks putukamürgile erinevalt – mõni on tundlikum kui teine.

Peamine erinevus mesilaste ja herilaste vahel on nende järglaste tarbitav toit. Mesilase vastseid toidetakse taimset päritolu meega. Erinevalt herilastest on mesilased kogu elutsükli jooksul taimtoidulised, toitudes peamiselt õietolmust ja nektarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles