Sõbrapäeval kingi hoopis aega

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lea Margus

Sõbrapäeva teavad ehk kõik ja selle eest, et sel meie jaoks mitte nii vanal ja traditsioonilisel tähtpäeval ei ununeks armsamale või sõbrale tähelepanu pöörata, hoolitsevad kaupmehed suurepäraselt.

Kaupluste riiulid on sõbrapäeva eel kuhjatud punaste südametega kaunistatud kommikarpide, pehmete mänguasjade, südamekujuliste patjade ja muu taolisega. Lillemüüjatel on käed tööd täis ja kaubaks lähevad peamiselt punased roosid.

Kas selline kampaania korras poest toodud tähelepanu õnnelikuks teeb, sõltub kingi saajast ja kinkijast. Kindlasti on võimalik oma sõprust tuhandel muul moel näidata - näiteks jagada sõbraga oma aega. Seda, mis on meil kallilt käes - ja samal ajal ei maksa midagi. Võib minna tänasel ilusal lumesajusel päeval loodusesse või lihtsalt külla inimesele, keda ei ole kaua näinud. Facebookis postituste külvamise asemel hoopis helista: tere, kuidas läheb...

Kust siis see püha meie juurde jõudnud on?  Valentinipäeva tähistamist armunute pühana seostub Püha Valentini nimega, kes hilisemal ajal kuulutatud armunute kaitsepühakuks. Pärimuse endaga aga on lood segased. Katoliku kirik tunnustab vähemalt kolme erinevat Valentini, kes surid 14. veebruaril märtrisurma, kaks neist 3. sajandil ja tõenäoliselt polnud Pühal Valentinil algselt mingit seost armunute ja kihlatutega.

Levinuim on valentinipäeva seostamine Rooma kristliku preestriga, kes laulatas salaja sõdureid, eirates keiser Claudius II käsku. Legendi järgi saatnud ta enne hukkamist 14. veebruaril 270. aastal armsamale kirja allkirjaga «Sinu Valentin». Tänapäeval on see väljend leidnud koha valentinikaartidel.

Pühakut on seostatud ka rahhiitikute ja langetõbistega, kelle kaitsepühakuks teda peeti. Kunstiski kujutatakse Püha Valentini sageli vigase või langetõbise lapsega, kelle ta terveks ravis.

Huvitavana näib leitud fakt, et 14. veebruar on varem tähendanud hoopis ebaõnne päeva, kuna sel päeval olevat sündinud Juudas Iskariot, üks Jeesuse kaheteistkümnest jüngrist, kes Jeesuse reetis. Kõik, mis sel päeval tehakse, olevat määratud hävima.

Itaalias aga protestivad üksildased valentinipäeva vastu. End valentinipäeval tõrjutuna tundvad üksikud on koondunud ühingusse ning otsustanud armunute päevale vastukaaluks hakata tähistama valentinipäevale järgneval 15. veebruaril «üksikute püha». Valiti ka pühak – samuti märtrisurma surnud püha Faustino.  Esmalt naljana mõeldud ühendus tegeleb praegu üksikute inimeste küllalt tõsiste probleemidega.

Meie rahvakalendri humoorikam häälekandja annab aga tänaseks sotsiaalmeedias soovitusi sõbrapäeva tõsimeelsetele fännidele:

- Kirjuta oma Facebooki‘i seinale midagi sümpaatset või armastusväärset;

- saada sõpradele sõbralikke sõnumeid;

- paku kõigile tüdrukutele šokolaadi;

- mine kallimaga välja. Kui veel pole, siis täna on suurem tõenäosus leida;

- šokeeri vanaisa, helista talle ja soovi head valentini;

- vii koer jalutama ja pane tihastele pekki;

- tee valentinipäevatorti.

Head sõbrapäeva!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles