Otepää saab juubeliks postmargi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää postmark, esimese päeva tempel ja ümbrik, autor Indrek Ilves.
Otepää postmark, esimese päeva tempel ja ümbrik, autor Indrek Ilves. Foto: Repro

Tänavune aasta on Otepääle juubelite aasta: 9. märtsil tähistati 900 aasta möödumist esmamainimisest Novgorodi kroonikates, 1. aprillil möödub 80 aastat Otepääle linnaõiguste andmisest. Väärikaid tähtpäevi tähistatakse 1. aprillil konverentsi ja pidustustega, lisaks sellele saab linn endale postmargi.

Otepää sai linnaõigused 1. aprillil 1936. aastal riigivanem Konstantin Pätsi dekreediga. Otepää linna 80. aastapäevale ja Otepää esmamainimise 900. aastapäevale pühendatud konverentsil «Otepäälaselt otepäälasele» esinevad Otepääga seotud inimesed. Kuulata saab ettekandeid nii ajaloost, tänapäevast kui tulevikunägemustest.  Gümnaasiumis aset leidvat konverentsi juhib Erki Nool.

Õhtul on pidulik vastuvõtt, kus esinevad Marju Länik, Viru varietee, Margit Tali ja JJ-Street, õhtut juhib Veikko Täär.

Otepää esmamainimise 900. aastapäeva auks annab Eesti Post välja Otepää margi, mida esitletakse konverentsil ning mida on võimalik kohapeal ka osta.

Margi väljaandmise idee andis Otepää valla kodanik Reet Ohna ning selle kujundas Indrek Ilves. Esitlusel saab marki osta ja kasutusel on esimese päeva tempel ning ümbrik. Margi tiraaž on 40 000 ning nominaalväärtus on 0,65 eurot. Marki on võimalik osta üle Eesti kõigis postkontorites.

Tegemist ei ole esimese Otepää margiga. Nimelt trükkis Otepää kohaliku võim sõjaajal, 1941. aastal, Otepää margi, mis kaotas kehtivuse 15. augustil 1941. Esimene Otepää postmark on tänini filatelistidele suur huviobjekt. Pärast väljaandmist kasvas margi hind enneolemata suureks ning 20- ja 30kopikalist marki müüdi keskmise sissetulekuga ametniku kuupalga eest.

Otepää vallavanem Kalev Laul sõnas, et kohalik ajalugu on täis huvitavaid seiku. «Tollaegsete linnajuhtide ees seisis raske ülesanne: vanast ajast olid üleval võlad, mis tuli ära tasuda ja selleks tõsteti linnaelanike maksukoormust,» rääkis Laul.

«Juba siis nähti vaimusilmas Otepääd kui suvituslinna ja sisemaa suusaparadiisi. Juba 80 aastat tagasi oli olemas suusahüppemägi ja talveks plaaniti ehitada välismaa eeskujude järgi kunstlik kelgumägi. Nüüd võib öelda, et Otepää on need ammused eesmärgid saavutanud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles