Võrus esitletakse uudseid õpikuid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiuliõpiku on koostanud Krista Sildoja.
Viiuliõpiku on koostanud Krista Sildoja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel esitletakse Vana-Võromaa kultuurikojas e-õpikuid, mis on esimesed interaktiivsed pilliõppematerjalid Eestis.

Üheksa e-õpikut võimaldavad täiskasvanud õppijal teha tutvust rahvapillidega ja õppida neid mängima.

Tegu on Läti-Leedu-Eesti koostööprojektiga. E-õpikute tarbeks välja valitud üheksa rahvapilli on kõik omased teatud piirkonnale ja neid mängitakse ning tuntakse samas vähemalt kahes Balti riigis.

Projekti Eesti-poolne partner on Põlvamaal Moostes tegutsev MTÜ Virbel, kelle hallatava Mooste rahvamuusikakooli õpetajad Krista Sildoja (pildil), Kadri Lepasson ja Toomas Ojasaar osalesid juhtivate ekspertidena e-õpikute koostamisel.

Ettevõtmise tulemusel valmisid eesti keeles rahvapärase viiuli (Krista Sildoja), Teppo lõõtsa (Toomas Ojasaar) ja rahvakandle (Kadri Lepasson) õpikud.

Ligi 120 leheküljel leiab ülevaate rahvamuusika ja -pillide ajaloost ja praegusest seisust ning õpetused pillimänguks koos fotode, video- ja audiomaterjalidega. Lisaks sisaldavad õpikud väikest pillilugude noodi-, video- ja audionäidete kogumikku ning ekspertide näpunäiteid.

Õpikutele on välimuse andnud Moostes tegutsevad kunstnikud Evelyn ja John Grzinich.

Lisaks kolmele eesti eksperdi koostatud õpikule saab eesti keelde tõlgituna lugeda ka lätlaste mandoliini ja leedulaste libliklõõtsa õpikut, kuna ka need rahvapillid on meil levinud.

Sündinud õpikud on Eestis ainulaadsed, võimaldades rahvapärast pillimängu õppida nii iseseisvalt kui ka üldharidus- ja muusikakoolides professionaalsete õpetajate vahendusel. Samuti on need kasutatavad suunavate õppevahenditena folklooriliikumises ja üldkultuurilises tegevuses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles