Tartu kiirabi lõpetas valvekorrad Valgas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kiirabibrigaad käis Valgas päevastes valvetes pilootprojekti korras.
Tartu kiirabibrigaad käis Valgas päevastes valvetes pilootprojekti korras. Foto: Taimi Käos

Läinud aastal oli Tartu kiirabi lisaks kohalikule abis Valgas ja Jõgeval. Sellel aastal tuleb Valga kiirabil ise toime tulla.

«Täiendav brigaad parandas kiirabi kättesaadavust Valga linnas ja selle lähiümbruses päevasel ajal. Kui varem oli tagatud vaid kiirete kutsete kohene teenindamine, siis pilootprojekti ajal vähenes ooteaeg ka aeglaste kutsete korral,» rääkis tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe. Tema sõnul oli tegu ootuspärase tulemusega.



Kiirabikutsete jaotus kiireteks ja aeglasteks tähendab seda, et kiirete kutsete korral on kohene abi hädavajalik. Aeglaste kutsete korral ei halvenda isegi kümmekond minutit täiendavat ootamist abivajaja seisundit oluliselt.



Valgas lõpetati, Jõgeval jätkatakse


Tänavu peab Valga kiirabi Kaljumäe kinnitusel tartlasteta hakkama saama. «Valgas on olemas hästitöötav üldhaigla, Jõgeval seevastu        ainult kohalik haigla. See tähendab, et kui Valga piirkonnas saab suure enamuse abivajajatest turvaliselt hospidaliseerida kohapeal asuvasse haiglasse, siis Jõgeval paraku peab suure osa haiglaravi vajavaid kiirabipatsiente kohe Tartusse viima,» tõi ta põhjuseks.



Seetõttu on ligikaudu sarnase inimeste arvuga teeninduspiirkondades kiirabi kättesaadavus tervishoiuameti peadirektori sõnul oluliselt erinev. «Valgas jõudis ka enne pilootprojekti kiirabi keskmiselt kiiremini kohale kui Jõgeval. Kui võrrelda pilootprojekti mõju, siis kahtlemata oli täiendava brigaadi mõju suurem Jõgeval,» põhjendas Kaljumäe.



Aastaid on Valgas olnud probleem, et kui kiirabi läheb Tartusse haiget viima või on linnast eemal, siis maakonnakeskuses abi ei saa. Kõrgete ametnike tasemel on räägitud ja peetud nõu, et Valga ja Valka kiirabi saaks vajadusel teineteisele appi tõtata, süsteemi aga taolisel kombel toimima saadud pole.



Valga inimesed on harjunud kasutama niinimetatud päevapalatit. Väikelinna elanikud on lihtsalt harjunud oma probleemidega ise hakkama saama. Kui haige kannatab transportimist, viiakse ta autoga haigla juurde, et talle erakorralist abi anda.



Otsitakse lahendusi


«Valga puhul oli tõepoolest senini probleem, et kiirabibrigaadi kasutati suhteliselt palju haiglatevaheliseks transpordiks,» tunnistas Üllar Kaljumäe. «Kui Valga brigaad oli Tartus, võis abi kohapeal hiljaks jääda. Nüüd on Valga haigla uus juhtkond probleemiga tõsisemalt tegelema hakanud ja kiirabi saab teha kiirabi tööd.»



Vahepeal natuke soikunud lahenduste otsimine koostööks Valka kiirabiga on tema kinnitusel vahetult enne aastavahetust saanud uue hoo ja edasiminekut on oodata juba sel poolaastal. «Selleks, et koostöö Läti poolega oleks jätkusuutlik, peaks see hõlmama kogu Eesti-Läti piiriala, mitte ainult Valgat-Valkat. Selleks käivadki ettevalmistused,» selgitas tervishoiuameti peadirektor.



Valga haigla juhataja Marek Seer ütles, et tema isiklik panus ei ole küll eriti suur, kuid ta loodab, et kahepoolne abi on võimalik küll, sest vajadus selle järele tekib harva.



«Valga kiirabi käib küll haigeid Tartusse viimas, kuid aktiviseeruvad Tõrva ja Otepää. Aastas võib ette tulla kõige rohkem viis juhtumit, kus vaja läheks Valka kiirabi, et saaks haige meie haiglasse tuua,» rääkis Seer.



«Eesti ja Läti on Euroopa Liidu liikmed ja ma ei näe küll takistusi koostööks. Lähiajal tahan minna Valmiera haigla juhtidega sel teemal rääkima,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles