Põlva Servitiga liitub Sloveeniast naasev mängumees

LEPM
Copy
Põlva Servitiga liitub Andris Celminš.
Põlva Servitiga liitub Andris Celminš. Foto: Erakogu

See oli aasta 2015, mil äsja Audentese spordigümnaasiumi lõpetanud Andris Celminš otse Valga Kävali meeskonnast Sloveeniasse sõitis ja sealse tippklubi Gorenje Velenje treeningutega liitus. Erinevates Sloveenia tiimides pallinud mees on enda sõnul seesmise rahulolu leidnud ning soovib end nüüd kodumaal sisse seada.

Sloveenias mindi lahku sõpradena

Kuigi Celminši liitumine Servitiga sai lõpliku kinnituse alles hiljaaegu, siis seda, et ees ootab kodumaale naasmine, teadis mängumees ise juba jaanuaris. Gorenje Velenjega oli küll järgmiseks hooajaks kehtiv leping olemas, kuid majanduslike raskuste tõttu polnud klubi enam võimeline palka maksma. Uusi kosilasi Valga käsipalli viimase aja säravaim kasvandik piiri tagant ei otsinudki, sest juba mõnda aega oli meeles mõlkunud mõte tagasi Eestisse kolimisest. “Kindlasti ma hetkel kõiki uksi ei sulge ja pigem vaatan, mis elu toob, aga praegu sooviksin eeskätt Eestis hariduse omandada ja ehk ka ettevõtluses kätt proovida,” ei välistanud ta siiski võimalust, et end millalgi taas piiri taga proovile paneb.

Peamise kodumaale naasmise põhjusena toob Celminš välja rusuvaks muutunud rutiini, kus kogu elu tiirles vaid treeningute, võistlusmängude ja kodu vahel. “Igal suvel sõitsin peale puhkust tagasi Sloveeniasse, kütsin seal iga päev trenni nagu segane ja kevadel mõtlesin, et jälle aasta möödas ja midagi teinud pole,” sõnas ta. Kuigi Sloveeniast jäävad mehele ainult positiivsed mälestused ja mitmed toredad sõprussidemed, hindab ta siiski kõrgemalt lähedastega veedetud aega ja kodukanti Lõuna-Eestis. “Unistasin alati sellest, et mõnes tugevas välisklubis mängida ning nende viie aastaga saavutasin lõpuks mingi seesmise rahuolu”, lisas Celminš.

Määravaks sai Lõuna-Eesti

Celminš tunnistab telefoniusutluses, et huvi tema teenete vastu tunti ka pealinnast, kuid põlise valgalasena sai määravaks Lõuna-Eesti oma looduskauni ja rahuliku keskkonnaga. Põlva Serviti huvi oli tema jaoks aga mõneti üllatav, sest mees polnud veel õieti Eestisse jõudnudki, kui telefonist kostus Rein Suve tuttav hääl, mis uuris tulevikuplaanide ja järgmise hooaja kohta. “Vastasin talle, et võime rääkida ja kuivõrd Serviti pakkumine oli kõige sobilikum ja konkreetsem, otsustasin tiimiga liituda,” kommenteeris Celminš.

Värske täiendus liitub meeskonnaga 1. juulil, mil alustatakse ühistreeningutega. Eestisse pääses Celminš Saksamaalt siia seilanud laevaga viimasel hetkel, kui Poola oli juba piirid sulgenud ning Sloveenias tohtis koduuksest väljuda vaid maski kandes. Seetõttu tekkis treeningutes pikk paus, kuid telefonivestluse ajal rassis mees Valga spordihoones sõudeergomeetril ning on enda sõnul taas tasapisi vormi kogumas. “Hetkel olen teinud peamiselt jõutrenni, kuid varsti saab hakata uute tiimikaaslastega koos jooksma ja veidi hiljem ka puhkusega kaduma kippuvat pallitunnetust taastama,” sõnas ta.

Eesmärgid on kõrged

Olulisemateks eesmärkideks peab Celminš uues klubis eelkõige nii Eesti meistritiitli kui karika võitmist, samuti näeb ta reaalseid võiduvõimalusi uuenevas Balti Liigas ning olenevalt loosiõnnest ka võimalikku edukat eurohooaega. “Kuigi võistkonna edu on peamine, siis isiklikult tahan olla alati parim ega lepi vähesemaga, seega loodan näidata end parimast küljest, et võistkonda aidata,” kirjeldas ta lühidalt eesmärke ning oma võimalikku rolli Servitis. Suurem osa võistkonnakaaslastest on Andrisele juba tuttavad, mistõttu ta usub, et kohaneb uues keskkonnas kiiresti. “Seltskond on väga tore, mõnedega on koos koondises mängitud ja rohkemal või vähemal määral olen peaaegu kõigiga kokku puutunud, näiteks kunagi vilistasin kohtunikuna Mathias Rebase mänge noorteklassis ja juba siis vaatasin, et see on üks andekas vend,” lisas Celminš.

Celminš tõstab tiimi kvaliteeti

Uue mängumehe kohta jagub vaid kiidusõnu ka peatreener Kalmer Mustingul, kes tunnistab, et Celminšiga peeti läbirääkimisi juba viis aastat tagasi, kuid toona tuli väga ahvatlev pakkumine Sloveeniast, mida olnuks patt mitte vastu võtta. Hetkel, mil kuuldi mehe kodumaale naasmisest, võeti aga kohe ühendust ning alustati uusi läbirääkimisi võimaliku liitumise osas.

“Paremsisemise koht on meil alati olnud probleemne selles osas, et oleme pidanud selle täitmiseks pidevalt võõrleegionäre palkama, kuid nüüd on sinna võtta kaks Eesti meest, mis teeb mulle isiklikult väga head meelt,” kommenteeris Musting. Uuele mehele ei soovi peatreener koheselt liigseid pingeid peale panna, kuid loodab siiski, et peale mõningast kohanemist võiks Celminšist saada üks meeskonna liidreid, kes oma kogemuste toel hakkab ka pingelistel hetkedel asju otsustama. “Kindlasti tõstab ta meie tiimi kvaliteeti ning mulle isiklikult on jäänud Andrisest mulje, kui vaimselt väga tugevast mängijast,” tunnustas Musting värsket liitujat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles