Valga opositsioonisaadikud soovitavad volikogu aseesimehel Allain Karusel tagasi astuda (4)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga ettevõtja ja vallavolikogu aseesimees Allain Karuse väljendas end Õhtulehe ajakirjanikult häälte ostmise teemal kõnet saades jõuliselt ning see häiris vallavolinikke.
Valga ettevõtja ja vallavolikogu aseesimees Allain Karuse väljendas end Õhtulehe ajakirjanikult häälte ostmise teemal kõnet saades jõuliselt ning see häiris vallavolinikke. Foto: Arvo Meeks

Valga vallavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna fraktsioonid ning Isamaa volikogu liige on sügavas hämmingus, lugedes Valga vallavolikogu keskerakondlasest aseesimehe Allain Karuse madalat sõnakasutust 24. novembri Õhtulehes, teatasid erakondade esindajad.

Õhtuleht kirjutas hiljuti, et Valgas püüti viimastel kohalikel valimistel inimesi Keskerakonna kandidaatide Ester ja Allain Karuse poolt hääletama meelitada viinapudeli või 10 euro eest.

Valga nüüdne vallavolikogu aseesimees Allain Karuse nimetas seda opositsionääride tellitud laimuks ja kasutas väljenduses tugevaid vandesõnu.

Hetkel on Valgas võimul Keskerakonna ja EKRE koalitsioon.

Valla opositsiooni esindajad kirjutasid täna pressiteates pealkirjaga «Allain Karusel tuleks tagasiastumist kaaluda», et Allain Karuse suhtumist Valga vallaks liitunud maapiirkondadesse kui linna kulul elavast mittevajalikest metsatagustest on nad volikogus tajunud ühinenud Valga valla algusest peale. «Soovime, et Valga vallavõimu tähelepanu ja ühist eelarveraha jaguks võrdväärselt nii linnasüdamele kui küladesse. Soovime, et saaksime selle üle avatult ja kaasavalt arutleda. Allain Karuse tõestab oma väljaütlemistega, et ei mõista tänapäevase omavalitsuse toimimispõhimõtteid ja on väga kaugel normaalsest poliitkultuurist, mida Valga vald väga vajab.»

Teade lisas: «Allain Karusel tuleb võtta poliitiline vastutus nii oma rämeda sõnakasutuse kui ka valijatele antud lubaduste ees. Tänaseks üksnes volikogu aseesimehe ülesannete täitmine ei ole kindlasti see vastutus, mida üle 1000 valija talle häält andes ootas. Kuigi Allain Karuse rõhutab oma ettevõtja staatust ja asetab vandesõnadest rikkas sõnavõtus ennast heategija troonile, ei anna see talle ühtlasi õigust seada ennast õigusruumist ja headest kommetest väljapoole.»

Opositsionäärid kirjutasid samuti, et kohalikud valimised toimuvad juba järgmisel aastal. «Kutsume valimistel osalevaid poliitilisi jõude üles pidama poliitilist debatti ja tegema ausat ja üksteisest lugupidavat kampaaniat.»

Teatele on alla kirjutanud kolm Valga vallavolikogu liiget: Reformierakonna fraktsiooni esindaja Ivar Unt, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindaja Kalev Härk ja Isamaa erakonna esindaja Monika Rogenbaum.

Monika Rogenbaum lausus neljapäeval, et kui Allain Karuse ei leia, et peaks poliitilise vastutuse võtma ja tagasi astuma, kaaluvad saadikud järgmiseks umbusaldusavalduse esitamist. «Reedel volikogu istungil on oodata mingil määral teema käsitlemist küll. Aga reglement midagi muud ei võimalda kui avaldusi esitada või istungi päevakorra lõpus küsimusi küsida. On ka võimalik arupärimisi sisse anda, aga need tulevad arutusele järgmisel istungil.»

Rogenbaum lisas, et eitab kategooriliselt Õhtulehe artikli tellimist ja teisi Karuse süüdistusi. «Kui Allain Karuse väidab, et mina olen nimetatud asjade taga, tuleb tal ka oma sõnu tõendada. Tellin ajalehti ja ajakirju küll, aga nendesse lugude tellimise võimalusega ei ole kursis.»

Opositsiooni esindajad on edastanud Õhtulehes ilmunud materjali hinnangu saamiseks advokaadibüroole ja Rogenbaumi sõnul on plaanis juriidilises mõttes oma õiguste eest seista. «Mõistame, et volikogu liikmetena peame olema kõrge kriitikataluvusega, aga kindlasti ei pea me taluma isiklikult suunatud üheselt ebakohaseid hinnanguid.»

Nii Allain kui Ester Karuse on omakorda teatanud, et plaanivad Õhtulehe vastu kohtuteed, kuna nende sõnul on häälte ostmise süüdistuste puhul tegu kuulujuttudega, mis tõele ei vasta.

Allain Karuse ütles neljapäeval, et tema arvates peaksid need, kes tal tagasi astuda soovitavad, kõigepealt ise peeglisse vaatama. «Anname asjale aega ja eks siis on näha, kes vabandama peab.»

«Kahetsusväärne, et Õhtuleht tegi loo kuulujuttude pinnalt ning jättis väga olulised faktid käsitlemata, näiteks kas või selle, kuidas need absurdsed kuulujutud ikka Tallinnasse jõudsid. Olin oma hinnangus teatud inimeste tegevuse suhtes kriitiline ning kaalun vabandamist, kui selgub, et faktid tõendatuks ei osutu. Töötame hetkel selle asjaga ning peatselt selgub ka tõde. Kindlasti küsime ka pressinõukogu hinnangut ning kuulujuttude levitajad peavad need laimajad kohtusse kutsuma,» lisas Karuse.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles