Lõuna-Eesti haiglas võeti vastu 500. sünnitus

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Lõuna-Eesti haigla ämmaemand Kadi Joakit kinnitas 2020. aasta alguses titekalendrisse teise sinise magneti – aasta oli alanud kahe poisi sünniga.
Lõuna-Eesti haigla ämmaemand Kadi Joakit kinnitas 2020. aasta alguses titekalendrisse teise sinise magneti – aasta oli alanud kahe poisi sünniga. Foto: Arved Breidaks

Esmaspäeva esimestel tundidel nägi Lõuna-Eesti haiglas ilmavalgust väike tütarlaps, kes osutus 500. tänavu Võrumaal sündinud lapseks.

«Tema nimi on Gerda,» tutvustas täna öösel kella 2 paiku emaks saanud võrulanna Sandra Sillaste oma tütart Lõuna-Eesti Postimehele.

Sünnitus kulges Sandra sõnul normaalselt ning midagi hirmsat esmasünnitaja kogema ei pidanud. «Olin enne kaks päeva valudes - see oli küll hirmus,» lisas ta.

Sünnituse juures viibis ka lapse isa, kes tunneb end Sandra sõnul samuti hästi. Peresünnitused on Lõuna-Eesti haiglas jätkuvalt võimalikud, küll peavad kõik püsima osakonna ruumides.

Haiglas võeti Sandra hästi vastu ning kuigi sel aastal on sünnitajaid varasemaga võrreldes tublisti rohkem, jätkus meedikute tähelepanu piisavalt. «Kui nuppu vajutad, tullakse alati ja tullakse ka niisama küsima,» sõnas ta. Niinimetatud konveieritunnet Sandra sõnul igal juhul ei tekkinud.

Viimati võeti Lõuna-Eesti haiglas ühe aastal jooksul üle 500 sünnituse vastu rohkem kui veerand sajandit tagasi: aastal 1993, kui võeti vastu 569 sünnitust.

Järgnevatel aastatel toimus kiire sündide langus ja viimase 20 aasta jooksul on aastane sünnituste arv olnud 300 ringis. Sündide kasvu taga on sünnitusosakondade sulgemine Valga ja Põlva haiglas.

Sel aastal on Lõuna-Eesti haiglas ilmavalgust näinud ka 5 paari kaksikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles