GALERII Kiusamise teemalisest festivalist sai osa üle 600 lapse

LEPM
Copy

Laupäeval lõppes Valgas noorele vaatajale suunatud teatrifestival NAKS, mille peateemaks oli kiusamine. Kiusamist käsitleti kunstilises vormis kõikides lavastustes ja arutelu vormis NAKS festivali seminaril.

Teatrifestival NAKS korraldab ASSITEJ Eesti keskus. Kolme päeva jooksul toodi vaatajateni hoolikalt valitud mitmekülgsed etendused lastele ja noortele nii Eestist kui ka välismaalt: Eesti Noorsooteater, Piip ja Tuut Teater, Kellerteater ja Mine Nilay Productions Norrast.

Kokku toimus seitse etendust, kaks näidendilugemist, neli töötuba ja lisaks korraldati lastekultuuri seminar «Palun vabandust», mida saab peatselt järele vaadata ka veebis.

Festivalist sai osa üle 600 lapse ja noore ning mitmekümne õpetaja. Valga Põhikooli lapsed said esmakordse kogemuse professionaalsete teatritruppide piletööridena ja Valga Gümnaasiumi noored esitasid spetsiaalselt Valga festivali jaoks tõlgitud rootsi ja prantsuse näidendeid, mida saab peagi järelvaadata ka veebis.

NAKS festivali loominguline juht ja ASSITEJ Eesti Keskuse juhatuse liige Marek Demjanov avaldas heameelt, et festival on jõudnud piirilinna ja Lõuna-Eestisse. «Festival on võtnud eesmärgiks tulla noorele vaatajale lähemale, et ka äärealadel elavad lapsed ja noored saaksid osa teatrielamusest. NAKS festivali eesmärk on tuua kord aastas kokku selle valdkonna asjatundjad, parimad lavastused ja põletavamad sotsiaalsed teemad, mis puudutavad noort vaatajat,» lausus Demjanov.

Festival jättis ülihea tunde nii külalistruppidele kui kohalikele festivali külastajatele. Valga noorte Eke Egori, Riko Pähnio ja Sivert Raide juhatatud öised ja päevased ekskursioonid vaimustasid Valgat külastanud teatritruppe. Ühe seminari osaleja sõnul käisid tal veel järgmisel päeval judinad üle selja, kui ta kuuldule mõtles. Ning festivali lõpus, kui hakati tänama särasilmselt tööd teinud Valga lapsi, jooksid hoopis nemad festivali korraldajate poole, kommikarp käes ja korraldajaid tänades.

Kokku osales vabatahtlikena festivalil 20 Valgamaa last ja noort.

Järgmisel aastal toimub noore vaataja festival NAKS 2024 Euroopa kultuuripealinnas Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles