Marianne Kuzemtšenko: autismi on meis kõigis

Arved Breidaks
, reporter
Copy
«On väidetud, et laps sündis tervena, aga pärast vaktsineerimist avaldus tal autism. Uuringuid, mis sellised väited ümber lükkavad, on väga palju ja vaktsiine süüdistada ei tasu,» ütleb Eesti Autismiliidu juhatuse esimees Marianne Kuzemtšenko.
«On väidetud, et laps sündis tervena, aga pärast vaktsineerimist avaldus tal autism. Uuringuid, mis sellised väited ümber lükkavad, on väga palju ja vaktsiine süüdistada ei tasu,» ütleb Eesti Autismiliidu juhatuse esimees Marianne Kuzemtšenko. Foto: Kristjan Teedema

Kui lapsel diagnoositakse üks mitmest autismi erivormist, pole see veel maailma lõpp, kuid vanemale elumuutev hetk kindlasti. Autisti kasvatamine on teekond täis tagasilööke ja eneseohverdust, räägib Eesti Autismiliidu juhatuse esimees Marianne Kuzemtšenko.

Kuidas lapses autism ära tunda?

Märgid võivad ilmneda juba beebieas. Peaks jälgima, kas laps eakohasel ajal keerab, tõuseb istuma, otsib pilkkontakti, kas ta naeratab, tunneb rõõmu, kui sülle võetakse. Kui laps ei tule eakohasel ajal istuma, võib see olla arenguline eripära ega tähenda midagi. Aga kui ta on väga tugevate unehäiretega või keeldub esimesel eluaastal kategooriliselt mingitest toitudest, tasub seda märgata. Kui laps viskab end alatasa selili ja hüsteeritseb, on nõus kõndima ainult mööda üht marsruuti ja me ei või temaga minna teisele tänavale, teise poodi või panna pähe teist mütsi, tasuks nendele märkidele tähelepanu pöörata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles