TOP 20 Lõuna-Eesti Postimehe loetuimad lood aastal 2023

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sangaste kortermajas elav pereisa Karel Aljas seisis silmitsi priske kommunaalarvega, millest lõviosa moodustas toasooja maksumus.
Sangaste kortermajas elav pereisa Karel Aljas seisis silmitsi priske kommunaalarvega, millest lõviosa moodustas toasooja maksumus. Foto: Maarius Suviste

Lõuna-Eesti Postimees teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Priske arve toasooja eest lõi Sangastes elava pere pahviks

Kui Sangastes kortermajas elav pereisa Karel Aljas telefonist kommunaalarvet nägi, ei suutnud ta esimese hooga oma silmi uskuda. 79-ruutmeetrises kolme toaga korteris elava kahe lapsega pere detsembrikuu kommunaateenuste arve oli 499 eurot ja sente peale.

2. Päikesepark jäi suurveele ette

Rõuge vallas Hürova külas ujutas üle kallaste tõusnud Mustjõe suurvesi üle päikesepargi. Paneelid olid märtsi lõpus suurelt jaolt vees ja mõni neist ka pikali, nii et vee peal oli vaid paneeli pealmine külg.

Rõuge vallas Hürova külas jäi päikesepark vete meelevalda.
Rõuge vallas Hürova külas jäi päikesepark vete meelevalda. Foto: Arvo Meeks

3. Noore sõduri surm pani pihkvalased ohtlikke küsimusi esitama

Pihkvas põhjustas sotsiaalmeedias eraisiku avaldatud teade kohaliku noore sõduri hukkumisest Ukrainas tunnete tulva. Ei puudunud ka märkused, et Pihkva lähedal Võbutõ külas asuvale sõjaväelaste kalmistule on viimasel ajal lisandunud šokeerivalt palju värskeid matuseid.

4. Hiidrahe põhjustas purustusi

Eestit tabas 7. augustil lõuna poolt tulnud hiidrahe. Mitmel pool tõid rahesajud kaasa purustusi.

5. 26-aastane naine sai seitsme aasta jooksul kuus korda emaks

Võrumaal Osulas elav Kristi Teos sai seitsme aasta jooksul saanud kuus korda emaks. See õpetas teda nautima ka kõige väiksemaid hetki – seda nii vanemana kui ka naisena.

Kristi Teose lapsed küll vahel jagelevad omavahel, ent siiski on tegu suure ja õnneliku perega.
Kristi Teose lapsed küll vahel jagelevad omavahel, ent siiski on tegu suure ja õnneliku perega. Foto: Arvo Meeks

6. Tuntud Võrumaa rattamees leiti surnuna

Võrumaa avalikel sündmustel oma ratta järel ratastel paati vedanud ja sellega inimesi sõidutanud Toivo Kuslapuu leiti neljapäeva hommikul Mõniste bussipeatusest surnuna.

7. Tules hävis mööblimeistri aastatepikkune unistus

Rõuge vallas Kaku külas põles ööl vastu 10. jaanuari vana tootmishoone, mis oli äsja mööblitööstuse tarbeks renoveeritud. Tules hävis Võrumaa mööblimeistri unistus, mille nimel mees oli pikki aastaid tööd teinud.

Rõuge vallas Kaku külas põles renoveeritud mööblitööstus.
Rõuge vallas Kaku külas põles renoveeritud mööblitööstus. Foto: Päästeamet

8. Leo Kunnas: peame valmis olema sõjaks. Ukraina annab meile aega selleks valmistuda

Alati kui unustame lihtsad tõsiasjad, kuidas elu tegelikult käib, põhjustab see probleeme, ütles intervjuus riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimees Leo Kunnas, meenutades aastaid, mil Venemaad peeti partneriks ning lääneriigid, Eesti nende seas, suhtusid riigikaitsesse peenhäälestuse meetodil. Nüüd tuleb kaotatud aeg tema sõnul tagasi teha ning valmistuda pikaajaliseks vastasseisuks Venemaaga. Ukraina sõda annab meile selleks aega.

9. Venemaa muutis Eestiga külgnevat piiritsooni

Pihkva oblasti kahes rajoonis muudeti piiritsooni. Seda tehti selleks, et võimaldada lihtsam juurdepääs Lämmijärve äärde püstitatud Aleksandr Nevski mälestuskompleksile, mille avamisel 2021. aasta septembris osales ka Vene president Vladimir Putin.

10. Selgus väidetav põhjus, mis viis Põlvas ligi saja noore kokkutulemiseni

Põlvas kogunes grupp kohalikke ja Võru noori tänavale ning õhus oli konflikt. Olukorda pidi rahustama tulema politsei.

11. Nursipalu harjutusalal puhkes maastikupõleng, mida ei saanud kustutada

Kaitseväe Nursipalu harjutusalal puhkes maastikupõleng maa-alal, kuhu õppuste käigus lastakse miinipildujast ja teistest relvadest ning kus on ka lõhkemata mürske. Päästjad pidid seetõttu toimuvat esialgu jälgima eemalt.

12. Nursipalu laienduse ohvritele koidab väärikas hüvitis

Nursipalu harjutusala laiendamisele ette jäävad inimesed on juba mõnda aega elanud teadmisega, et peavad lähitulevikus müüma kodu, suvemaja, põllumaa või metsa riigile. Pikalt polnud aga selge, kui kõrgelt riik nende vara hindab ja kas selle eest on võimalik leida asemele väärikas elukoht, karja- ning põllumaa.

Oma Linnupalu talu riigile müüma sunnitud Tarvi Tuusis
Oma Linnupalu talu riigile müüma sunnitud Tarvi Tuusis Foto: Arved Breidaks

13. Eesti kaudu varustatakse Venemaad hädavajaliku põllutehnikaga

Ajal kui Venemaa takistas Ukraina teravilja eksporti, viidi Koidula piiripunkti kaudu Venemaale järjepanu uusi kombaine, et idanaaber oma teraviljasaagi õigeaegselt salve saaks koguda.

14. Kahe auto kokkupõrkes Võrumaal sai viga viis inimest

Võru linna lähistel juhtus 4. aprilli varahommikul raske liiklusõnnetus, milles sai viga viis inimest. Oma osa mängisid õnnetuse puhul libedad teeolud.

15. Põlvamaa metsajärv lämbus kalatuks

Kanepi valla metsade vahel asuva väikese Hüüdre järve ääres elavaid inimesi tabas ühel päeval šokk: nende armastatud veesilma kaldaalused täitusid just kui üleöö surnud kaladest. Vaatepilt, mida elanikud seal kunagi näinud polnud, sundis küsima: mis võis kõrvalises järves väljasuremise põhjustada?

Hüüdre järve ääres elavad Kätlin Koit (vasakul) ja Maarika Jalava polnud sellist kalade suremust varem näinud.
Hüüdre järve ääres elavad Kätlin Koit (vasakul) ja Maarika Jalava polnud sellist kalade suremust varem näinud. Foto: Arved Breidaks

16. Põlvamaal jäi kaks kooli distantsõppele

Põlva vallavalitsuse kriisikomisjon otsustas jätta Ahja ja Mooste kooli distantsõppele, sest nii Ahja kui Mooste alevikus oli elektrikatkestuse tõttu katkenud ka veevarustus. Lasteaialapsi, keda ei saanud koju jätta, võeti vastu Vastse-Kuuste lasteaias.

17. FSB ootas Ilja Kiva tapjaid Vene-Eesti piiril

Moskva lähistel eelmisel nädalal Ukraina eriteenistuse poolt teise ilma saadetud ülemraada endise venemeelse liikme Ilja Kiva tapjad arvati Venemaalt põgenevat Luhamaa piiripunkti kaudu. See tõi Vene poolel asuvas Šumilkino piiripunktis kaasa ülipõhjaliku isikukontrolli.

18. Kloostri ikoonil olev pühak olevat hakanud verd nutma

Petseris põhjustas märtsis ärevust Petseri kloostri Uspenski kirikus väidetavalt veritsema hakanud püha Nikolai ikoon. Kuigi kloostri juhtkond kuulutas kogu loo valeks, poleks olnud tegemist sugugi esimese korraga, kui ikoonid midagi eritama hakkavad.

19. Lenna ja Lauri valmistuvad Ilmaveerel külalisi vastu võtma

Setomaal Obinitsa külas asuva endise kirik-kooli seintele saavad kohe tõmmatud viimased pahtli- ja värvikihid. Lauljatar Lenna Kuurmaa ja näitleja Lauri Mäesepp on juba mõne kuu pärast valmis avama seal maailma serval asuvat Ilmaveere keskust.

Abikaasad Lenna Kuurmaa ja Lauri Mäesepp on Setomaal pühendunud Ilmaveere keskuse rajamisele. Nüüdseks on sellega lõpusirgele jõutud. 
Abikaasad Lenna Kuurmaa ja Lauri Mäesepp on Setomaal pühendunud Ilmaveere keskuse rajamisele. Nüüdseks on sellega lõpusirgele jõutud. Foto: Arvo Meeks

20. Lõuna-Eesti öölokaalid sulgevad uksi

Nii mõnigi Lõuna-Eesti ööklubi on viimastel aastatel pidanud uksed sulgema. Pandeemia antud hoobile on järgnenud üleüldine inflatsioon ning külastajaid on vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles