TOP20 ⟩ Lõuna-Eesti Postimehe loetuimad lood aastal 2022

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Aasta algul juhtus traagiline õnnetus Kuutsemäe õppenõlva linttõstuki juures.
Aasta algul juhtus traagiline õnnetus Kuutsemäe õppenõlva linttõstuki juures. Foto: Arvo Meeks

Lõuna-Eesti Postimees teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Tõstuk oli traagilise õnnetuse ajal Kuutsemäel ilmselt sisse lülitatud

Otepää vallas Kuutsemäe suusakeskuses hukkus tööõnnetuses 15-aastane nooruk. Noormees jäi hooldustöö tegemisel suusatõstuki rullmehhanismi vahele. Asjaolude väljaselgitamiseks algatati uurimine, mille prokurör oktoobris oportuniteediga lõpetas.

2. Pihkva lähedal algasid imelikult pikad tankiõppused

Eesti piirist linnulennul umbes poolesaja kilomeetri kaugusel asuval Tšereha polügoonil algasid novembris õppused, mille hulka kuuluvad soomukite manöövrid ning laskmine. Õppus käib iga päev, kaasa arvatud nädalavahetustel ning õppus kestab kuni järgmise aasta 31. maini ehk siis pool aastat.

3. Värbamispunktis läks kakluseks, meeleavaldus aeti laiali

Piiritaguses Pihkvas möödus üks septembrikuu laupäev õige pingeliselt. Kui päeva esimeses pooles läks mobilisatsioonipunkti juures ära saadetavate meeste vahel kakluseks, siis õhtul vahistati üksikud aktivistid, kes sõja vastu avalikus kohas protestisid.

4. Reka üritas tund aega mäest üles saada

Reka üritas Põlvamaal Rosma ristis tund aega mäest üles saada. Lõpuks see õnnestus.
Reka üritas Põlvamaal Rosma ristis tund aega mäest üles saada. Lõpuks see õnnestus. Foto: Erakogu

Kohalik elanik Ardo Pendla sattus detsembrihommikul Värskast Põlva poole sõites Põlvamaal Rosma ristis nägema, kuidas suur reka üritas tulutult sealsest tõusust ligi tund aega üles saada. Sõiduk liikus Võru poole peaaegu et millimeetri haaval. Lõpuks sai sõiduk siiski kõrvalise abita liikuma.

5. Pihkvasse teel olnud Venemaa sõjaväekolonn sattus õnnetusse

Smolenski oblastis juhtus esmaspäeva õhtul liiklusõnnetus Pihkva poole teel olnud sõjaväekolonniga, milles liikunud sõiduk Tiger põrkas kokku vastu tulnud veokiga Volvo, teatasid Pihkva väljaanded teisipäeval.

6. Rongi ette sõitnud autos sai viga kolm piirivalvurit

Rongi ja kiirreageerijate bussi kokkupõrge Setomaal
Rongi ja kiirreageerijate bussi kokkupõrge Setomaal Foto: Vastseliina päästekomando

27. septembril juhtus Setomaa vallas raske liiklusõnnetus, kus raudteeülesõidul põrkasid kokku reisirong ja piirivalve kiirreageerijate buss. Politseisõidukis viibis kolm piirivalvurit, kes said kõik viga, neist kahe väga raskelt. Üks viga saanud piirivalvuritest suri mõni päev hiljem haiglas.

7. Teenekas poliitik peab võitlust raske haigusega

Endine riigikogu liige, Võru linnapea, maavanem, vallavanem ning neli aastat Võru linnavolikogu tööd juhtinud Ülo Tulik haigestus mõne aasta eest vähki. Hoolimata visast võitlusest ja ravist lahkus Tulik tänavu haiguse tõttu ka meie seast.

8. Pihkvamaal saadeti mehi armeesse

Pihkva sõjaväekomissariaadi ette kogunes 23. septembri hommikul kogunenud umbes poolsada mobiliseerimiskutse saanud meest. Paarkümmend meest saadeti hommikul teele lähedalasuvast Dedovitši külast.

9. Ukrainlane murdis autoga läbi piiripunkti Venemaalt Eestisse

Ukraina kodanik kasutas 9. augustil ära Vene piirivalvurite hajunud tähelepanu ning sõitis autoga läbi Šumilkino piiripunkti joonelt Eestisse. Mees viidi täiendavaks kontrolliks ning asjaolude selgitamiseks jaoskonda. Ta oli kaine, seaduslik alus riigis viibimiseks oli tal olemas, ühtegi süütegu ta siin toime ei pannud ning pärast põhjalikku vestlust lubati tal oma teekonda jätkata.

10. IN MEMORIAM KRISTIINA OJALA 29.02.1972–02.10.2022

Suri Lõuna-Eesti Postimehe ja Tartu Postimehe küljendaja Kristiina Ojala. Tänu temale jõudsid üle 30 aasta lugejate kätte ajalehed Postimees ja Tartu Postimees ning üle nelja aasta ka Lõuna-Eesti Postimees.

11. Laste ohtlik «mäng» viib kompama surma piiri

Ühes Võrumaa koolis avastati novembris õpilaste seas eluohtliku «kägistamismängu» katsetus, kus hingamise takistamisega põhjustatakse kaaslasele hapnikupuudus, millele järgnevad minestus ja hallutsinatsioonid hapnikuta jäänud peaajus. Mürsikud aga ei tea, et selline «mäng» on kui vene rulett, kus eksida saab vaid korra.

12. Mees sõitis peatumata läbi kahe riigi piirikontrolli punktidest

Luhamaa piiripunkt. Foto on illustratiivne.
Luhamaa piiripunkt. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Luhamaa piiripunkti saabus 22. septembril Läti numbrimärgiga Mercedese sõiduk, mille juht sõitis oma autoga peatumata läbi maanteepiiripunkti piirikontrollist. Mees saadeti koos autoga Venemaa Föderatsioonist tagasi Eestisse ning peeti Luhamaal kinni. Tema suhtes alustati menetlust, tema sõiduk paigutati tolliplatsile ning rikkumiste eest määrati 800-eurone rahatrahv.

13. Eestit ähvardab veelgi tugevam lumemöll

Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak hoiatas 7. detsembril, et umbes viie päeva kaugusel paistab Eestit ähvardavat tõsisem ilmasündmus: tormituul ja tugev lumesadu ehk kokku suisa lumemöll. 12. detsembril oligi lumemöll kohal.

14. Pensionärid ja lapsevanemad saavad 50 eurot toetust

Riik maksis novembris kõikidele pensionäridele, kes on vanaduspensionieas, puuduva töövõimega inimestele ning lapsetoetuse saajatele ühekordset hinnaleevendamise toetust 50 eurot. Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Maret Maripuu sõnul oli toetus vanematele inimestele ning lapsevanematele natukenegi abiks.

15. Kersnate kodu asemele kerkib kortermaja

Uus kortermaja on plaanis ehitada Võrus kinnistule aadressil Tartu tn 57.
Uus kortermaja on plaanis ehitada Võrus kinnistule aadressil Tartu tn 57. Foto: Green Eesti OÜ

Võru linnavalitsus väljastas septembri algul ehitusloa korterelamu püstitamiseks asukohaga Tartu tänav 57. Tegemist on krundiga, mis kuulus veel eelmisel aastal riigikogu liikmele ja tema abikaasale, telemees Vahur-Üllar Kersnale.

16. Rahvusvaheline uurimine paljastas külmaverelise tapatöö

Eesti ja Läti ametivõimude koostöös õnnestus paljastada valgalanna Sintija Semjonova tapmise asjaolud. Naise tapjad saadeti aastateks vangi.

17. Vangi saadetud Petseri droonimees jäi Vene võimude toeta

Venemaale droone vedada üritanud Vladimir Šilov ei osanud kohtus oma sõnadega selgitada, mille eest ta süüdi mõisteti.
Venemaale droone vedada üritanud Vladimir Šilov ei osanud kohtus oma sõnadega selgitada, mille eest ta süüdi mõisteti. Foto: Madis Veltman

Vene sõjaväele Eestist kolme drooni üle piiri toimetamise katse eest šokivangistusega karistatud Eesti ja Vene topeltkodakondsusega Petseri mees Vladimir Šilov (43) jäi tema kihlatu sõnul Vene võimude toetuseta. Šilov alustas droonide ostuks raha kogumist mai keskel ning kolme lennuseadme soetamisele kulus tal ligi 1800 eurot. 28. mail plaanis ta Eestist ostetud droonid Venemaale viia.

18. Butša massimõrva korraldasid Pihkva üksused

Vabatahtlikud hauakaevajad Butšas 20. aprillil 2022.
Vabatahtlikud hauakaevajad Butšas 20. aprillil 2022. Foto: Dmitri Kotjuh

Kevadel avalikuks tulnud Butša veresauna Ukrainas panid toime Lõuna-Eesti naabruses paiknevad Pihkva dessantväelased. Kokku tapeti Butšas ajavahemikul 9. märtsist 1. aprillini 412 rahulikku elanikku.

19. Setomaa vallavanem olukorrast piiril Venemaaga: ebainimlik

Setomaa vallavanem Raul Kudre külastas Koidula piiripunkti, kus Venemaa poolel ootasid oktoobri algul sajad inimesed, kellest enamik Ukraina põgenikud, pääsu Eestisse. Nähtud pilt oli kurb ja uskumatu.

20. Lõuna-Eestit tabasid rajuhood

Lõuna-Eestit tabasid 12. juuli õhtul ägedad tormi- ja vihmahood. Pealtnägijate kinnitusel võis tegemist olla ka trombiga.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles