Lõuna-Eesti Postimehe loetumad lood aastal 2020

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lõuna-Eesti Postimees teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Munamäe tornist kukkus inimene surnuks

Ühel augustiõhtul kella 17.30 ajal sai häirekeskus teate, et Võrumaal on Suure Munamäe vaatetornist noormees alla kukkunud. Kohapeal selgus, et kahjuks vastas info tõele ja tornist alla kukkunud inimene on hukkunud. Teadaolevalt oli tegu õnnetusjuhtumiga.

2. Traagilisse õnnetusse sattunuid nähti mõni minut varem külapoe ees

Maikuus hukkus Põlvamaal toimunud liiklusõnnetuses kaks noort inimest. Vaid mõni minut enne surmasõitu nägi hukkunud naisterahva onu neljaliikmelist, tema sõnul üpris ülemeelikus tujus seltskonda Saverna poe kõrval. Paraku ei julgenud ei tema ega ta kaaslane neid edasi sõitmast takistada.

3. Koroonaviirus jõudis Võrumaale

Märtsis juubelit pidanud võrulasest võrkpallitreeneri Urmas Tali peol viibinud inimesel tuvastati koroonaviirus. Järgmistel nädalatel lisandus Võrumaale nakatunuid veelgi.

4. Külastajad tungisid hooldekodusse keelust hoolimata

Lõuna-Eesti hooldekeskuses oli aprilli alguseks koroonaviiruse tõttu haiguslehel ligi 50 inimest 270st. Vastseliinas ja Ahjal tuli aga hooldekodu uks lukustada, kuna inimesed ei pidanud külastuskeelust kinni.

5. Valga vallavanem tagastab pahandust tekitanud maasturi

Valga vallavanem Ester Karuse otsustas tagastada liisingufirmale vallavalitsuse renditud maasturi Kia Sorento, millega varasemalt liikus peamiselt vallavanem. Sõiduk oli soetatud tema eelkäija Margus Lepiku ajal.

6. Kuuekohalisest kaubikust tabati sõitmas 29 inimest

Jaanilaupäeva pealelõunal märkasid piirivalvurid Võrumaal Pliia külas kahtlasi manöövreid teinud Mercedese kaubikut, mille juht eiras nii stop-märgi nõudeid kui ka piirivalvurite antud peatumismärguannet. Juht peatas mõningase edasisõidu järel siiski oma masina ning selle kontrollimisel avastasid piirivalvurid sõidukist 29 inimest, kuigi masinas tohtinuks vedada vaid kuut inimest.

Valga vallavanem Ester Karuse tagastas vallale renditud 2019. aasta maasturi Kia Sorento, mis seni oli eelkõige vallavanema kasutuses.
Valga vallavanem Ester Karuse tagastas vallale renditud 2019. aasta maasturi Kia Sorento, mis seni oli eelkõige vallavanema kasutuses. Foto: Erakogu

7. Politsei tuvastas Võrus politseiniku elu päästnud naise

Politsei palus abi, selgitamaks välja naist, kes tegi 26. augustil Võrus terviserikke saanud politseinikule elupäästvat südamemassaaži. Üleskutse avaldamise järel selgus tema isik peagi ja teda tunnustati ka politsei aastapäeval.

8. Toidutootjad seisavad kriisi lävel

Koroonaviiruse leviku tõttu valitses märtsis Eesti väiketoidutootjate seas hirm tuleviku ees, sest kiiresti kahanev nõudlus näiteks käsitööjuustu järele ähvardas talunike mitme aasta töö paari kuuga hävitada. Kõige hullemad stsenaariumid õnneks siiski ei teostunud.

9. Suurperet ähvardab koduta jäämine

Valga äärelinnas Toominga 1 majas elavat kuue lapsega perekond, sattus olukorda, kus neid ähvardas koduta jäämine, sest kohtutäitur pani nende maja võlgade katteks oksjonile. Laste ema Pille Aim ja isa Aadu Margus on üritanud olukorda lahendada, kuid tulutult.

Pille Aim ja Aadu Margus ootavad pingsalt järgmise oksjoni tulemusi. Kehvema stsenaariumi puhul võib kuue alaealise lapsega pere jääda kodutuks.
Pille Aim ja Aadu Margus ootavad pingsalt järgmise oksjoni tulemusi. Kehvema stsenaariumi puhul võib kuue alaealise lapsega pere jääda kodutuks. Foto: Arvo Meeks

10. Määrati esimesed karistused eriolukorra piirangute rikkumise eest

Koroonaviiruse leviku tõttu märtsis rakendatud piiranguid ei järginud sugugi mitte kõik inimesed. Nii mõnelegi määras politsei 2+2 reegli reegli rikkumise eest ka rahatrahvi.

11. Kuri bakter röövis noorelt mehelt tervise

Küsimus – millise õppetunni eluks andis talle see, et välismissioonilt külge saadud salakaval bakter röövis talt tervise – ei pane vigastatud kaitseväelast Margus Hoopi pikalt mõtlema. «Elus pole ühtegi rasket olukorda, millest pole võimalik välja tulla.» Kui ei teaks, mis haruldane haigus mehel on ja mida ta on pidanud läbi elama, siis ega pealtnäha esmapilgul aru saagi.

Margus Hoop sai 2014. aastal välismissioonil olles külge kampülobakteri. Tal kadus jõud täiesti ära ning noor mees pidi uuesti õppima kõndima. Taastusravi kestab siiamaani.
Margus Hoop sai 2014. aastal välismissioonil olles külge kampülobakteri. Tal kadus jõud täiesti ära ning noor mees pidi uuesti õppima kõndima. Taastusravi kestab siiamaani. Foto: Arvo Meeks

12. Äikesetorm murdis Võrus puid teele

28. juulil Võrust üle tuhisenud äiksetorm tegi linnas omajagu pahandust. Kuigi marutuul ja sadu möllasid vaid umbes 15 minutit, tuli maha suur hulk vihma. Samuti murdis maru puid ja oksi.

Äikesetorm Võrus murdis puid ja tõi kaasa suure vihmasaju, mille tõttu sattus hätta ka mõni sõiduk.
Äikesetorm Võrus murdis puid ja tõi kaasa suure vihmasaju, mille tõttu sattus hätta ka mõni sõiduk. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

13. Tõrva suur mööblitööstus esitas pankrotiavalduse

Tõrva üks suuremaid ettevõtteid Scandinavian Furniture OÜ esitas juunis avalduse firma pankroti väljakuulutamiseks. Ligikaudu sajale inimesele tööd andnud mööblitööstuse juhatuse liige Raido Rätsep kinnitas, et ettevõtte raskuste peamine põhjus oli tellimuste vähenemine, viimase tõuke andis aga koroonakriis.

14. Võruka üliharuldaste autode kogu teeb Vene miljonärid kadedaks

Maailmas ainuke kuuesilindrilise mootoriga KGB Pobeda, Eesti ainuke originaalse automaatkäigukastiga vana Volga, võimsa mootoriga KGB Volgad ning Tšaika, mis vedas ka Juri Gagarinit ja Fidel Castrot... Võru mees Mati Kuklane on endale kogunud enam kui miljoni euro väärtuses üliharuldasi autosid, mis entusiaste ahhetama võtavad.

Võrus leidub automaailma tõelisi haruldusi. Pildil aukartust äratava kollektsiooni omanik Mati Kuklane.
Võrus leidub automaailma tõelisi haruldusi. Pildil aukartust äratava kollektsiooni omanik Mati Kuklane. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

15. Arst valis 20 000 euro suuruse palga asemel pere

Märtsis Valga haigla ravijuhina tööle asunud anestesioloog Andrus Kõiv saabus Valka otse Soome praamilt. Aastaid põhjanaabrite juures meie mõistes hiiglaslikku palka teeninud mehe sõnul tuleb aga sealsete hüvede eest kõrget lõivu maksta.

16. Viiruses võrulanna: asi on naljast ikka väga kaugel

«See oli selline… ma ei pööranud tähelepanu ega mõelnud, et olen haige. Väsimus oli,» jutustas koroonaviirusega nakatunud võrulanna Lõuna-Eesti Postimehele. «Aga kolmapäeval hakkas tohutult pea valutama ja lõi palaviku üles - 39 [kraadi]. Esimene päev oligi kõige hullem.»

17. Võrumaal jättis mees oma kodutiiki elu

Juulikuu pühapäevahommik tõi järjekordse teate Lõuna-Eestis aset leidnud uppumissurmast. Sarnaselt paljude teiste traagiliste veeõnnetustega mängis ilmselt ka seekord juhtunus oma rolli alkohol.

18. Sõiduauto ja koolibussi vahele jäänud tüdrukud said tõsiselt viga

Kaks koolibussile tõtanud Võrumaa tüdrukut said vigastada, kui ootamatult tagurdanud sõiduauto BMW nad auto ja bussi vahele surus. Üks kannatanutest viidi Tartu ülikooli kliinikumi, teine Lõuna-Eesti haiglasse. Hiljem muudeti samas parklas liikluskorraldust.

19. Politsei avas Võru peo laialiajamise uusi detaile

Novembris ajas politsei laiali Võrus Boschwechteri klubis pikale veninud peo. Teadaolevalt sooviti seal peoga jätkata erapeo sildi all pärast keskööd, mis on aga koroonapiirangute tõttu keelatud.

20. Otepää vallavanem sai kahtlustuse omastamises

Jaanuaris pidas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo kuriteos kahtlustatavatena kinni toonase Otepää vallavanema Kaido Tambergi, praegugi ametisoleva abivallavanema Kajar Lepiku ning veel kaks inimest. Uurimine kestab siiani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles